AJAN PINTA

Yhteisnäyttely, Aimo Hyvärinen ja Risto Hämäläinen

Teimme yhteisnäyttelyn, jossa aikaan ja luontoon liittyvät teemat tukevat toisiaan. Risto Hämäläisen kookkaat keraamiset veistokset heijastavat luonnon muotoja ja pintarakenteita ja Aimo Hyvärisen valokuvat tutkivat aikaa ja sen näkymistä luonnon muodoissa.

Ajan pinta on näyttely ajan olemuksesta luonnossa. Pysyvyys, ikuisuus on siinä pinnassa, minkä valo meille heijastaa. Pysyvyys on toistuvissa muodoissa ja väreissä - myös eloton elää koko ajan. Pilvi muotona on yhtä kestävä kuin kallio tai kivi. Tällä näyttelyllä haluamme tarjoja mietiskelyhetken luonnollisen ajan parissa - ajan, jolle vuosisata on vähemmän kuin meille ihmisille sekunti. Se, että yritämme pakottaa luonnon nopeaan muutokseen on hirvittävä erehdys - luonnon aika ylittää meidän näkökykymme.

Erityiskiitokset XES Engineering Oy:n Jorma Roivaiselle hyvästä yhteistyöstä ja Jouko Vataselle avunannosta.

Aimo Hyvärinen:

Ajan pinta 1:

Pilvet ovat olleet täällä yhtä kauan kuin vesi. Ne ovat pysyviä, mutta jatkuvassa liikkeessä. Usein kun lähdin kuvaamaan hyvännäköistä pilvisommitelmaa, se oli jo mennyt ohi ennenkuin sain suuren kamerani pystyyn ja viritettyä laakafilmille kuvaamista varten. Pilvet muuttuvat vuodenaikojen mukaan, mutta perusmuodot ja värit toistuvat eri variaatioilla.

Pilvet symboloivat meidän 12 kuukauttamme; jokaisena vuoden 2001 kuukautena kuvasin muutaman pilvimuodostelman.Osa digitaalivedoksista on 134x170 cm, osa 50x65 cm.

Ajan pinta 2:

Kuinka pitkä on kiven maanantai? Onko se miljoona vuotta vai kymmenen miljoonaa vuotta? Hinduille ja hopi-intiaaneille meidän aikamme on raudan aikaa. Koneiden ja kylmän laskelmoinnin pimeä aikakausi, joka kestää noin neljätuhatta vuotta. Kuinka paljon se on kiven maanantaista tai tiistaista?

Kiven aika opettaa meille suhteellisuudentajua. Kiven aika on nyt. Kaikki digitaalisuus kulkee kiven kautta. Piikivi, sama kuin kivikauden kivikirveissä, välittää ja tallentaa meidän aikaamme. Nyt on kiven ja sähkön aika. Itseäni kivien katsominen rauhoittaa - niiden hienot pintarakenteet viettelevät katsetta lepäämään.

Sarjaan kuuluu viikonpäiviä symboloivat 7 mustavalkoista käsinvedostettua hopeabromidiuniikkivedosta kokoa 50x60 cm.

Esillä:

Laterna Magica, Rauhankatu 7, Helsinki 28.1.-8.2. 2003,

Tampere -talo, talvipuutarha 19.2.-16.3.2003,

Taitemia -galleria, Piispankatu, Kuopio, 3.4.-17.4.2003.

Ajan pinta 3:

Naarmut peruskalliossa on ainoa yhteyteni viimeiseen jääkauteen. Jääkausien kierto on osa luonnon aikarytmiä, josta tiedämme vain vähän. Kallio tuntuu ikuiselta, mutta se on vain tilapäinen aineen olomuoto.

24 tuntia symboloivat 24 värikuvaa kallioista on kuvattu Suur-Saimaan saarilla 1.10.2002.Sarjassa 24 kpl 50x50 cm digitaalivedoksia, joista näyttelyssä 6.