SOVIET NOSTALGIA

Fragmentteja Lenin-museon kokoelmista,     50x60 cm digitaalivedoksia

Museot ovat kuin jäävuoria, päällepäin niistä näkyy vain yksi sadasosa siitä mitä on pinnan alla. Ohjatessani "soviet dada" -multimediaprojektia törmäsin Lenin-museon kokoelmiin kuin pieni pursi. Nyt esitän törmäyksen jälkikaikuja digitaalivedosten muodossa.

Itse aihe on monumentaalinen: erään yhteiskunnallisen kokeilun, Neuvostoliiton, synnyttämät kuvat, esineet ja tekstit, puhumattakaan tunteista, ihmiskohtaloista ja ideologian ylläpitämistä muureista. Olen skannannut tästä lähihistorian suurimmasta jäävuoresta pieniä yksityiskohtia oman henkilökohtaisen makuni mukaisesti. Jokainen kuva on kuin pieni alkuruutu johonkin tekemättömään dokumenttielokuvaan.

Tarinoita täydentävät esillä olevat alkuperäiset esineet ja kuvat museon kokoelmista. Esineiden alkuperästä kertovat tekstit ovat Mia Heinimaan ja Aimo Minkkisen kertomia.

5: Ympyrässä kuva diasarjasta Minsk, alla pakkauskäärö

Tanssiva tyttö diasarjasta, COLOUR SLIDES – väridiakuvasarja Minskistä Valko-Venäjän pääkaupunki, Valmistaja Leningradin tehdas " Orgtehnika " Valmistusvuosi 1971. Diapositiiveja 24 kpl, hinta 1 rupla 40 kop. Tilaaja: "Novosti" tietotoimisto = APN.

Ajan haalistamia diakuvia Minskin nähtävyyksistä. Näitä sarjoja myytiin sekä Intouristin hotellien kioskeissa että (Sojuz petshatin) lehtikioskeissa. Turistille hyvä matkamuisto kotiin vietäväksi. Diafilmin laatu oli heikko, värit hiipuvat ajanoloon.

Pitsiliinakäärö (56/98), kirjailtu valkoinen pöytäliina paketissa, jonka päällä on luettelointinumero.

Mia Heinimaa: "Leena Kakko osti liinan Tampereen antiikkimessuilta 25.1.1998 hintaan 40 mk. Sen oli tarkoitus saada paikka museon näyttelysalista "Rovioiden nurkkauksesta". Kukkapöytien liinat olivat jo aikansa eläneet ja niiden päälle ajateltiin laittaa uudet liinat. Ilmeisesti arkistonhoitajan käsi ehti ensin, ja liina päätyikin rullalle ja varastoon. (Tosin se oli esillä Aleksandra Kollontai näyttelyssä.) Liina oli melkein oikeaoppisesti pakattu, käärinpaperi vain on laadultaan väärä. Ruskea paperi oli jo ajan saatossa muuttunut happamaksi ja näin ollen on täysin väärä materiaali luonnon tekstiileille. Vaan tulipa sekin tötterö auki ja nyt pitää suojapaperit vaihtaa."

11: Avaruusalusdia ja ruplan kolikko

Vostok I -avaruusalus, Museum of Revolution -diasarjasta.
1 rupla, XXII olympialaiset, Moskova 1980.

7: tahra -valokopio, "passi" -asiakirja

Tahriintunut valokopiosivu löytyi Sylvi Järvisen museolle lahjoittaman Toisen maailmansodan propagandasodasta kertovan paperinipun seasta. Neuvostoliiton sotilaita yritettiin houkutella karkumatkalle Suomeen näillä teksteillä - ja siinä myös joskus onnistuttiin.

Passintyyppinen asiakirja on eräs monista kaltaisistaan.