NYKYAJAN HUUTOLAISET
valokuva- ja videoinstallaatio

Kuvasin vuoden 2016 kahta työttömyydestä kärsivän perheen arkea, toinen Hauholla, kolmekymppisen Matin perhe: vaimo ja neljä lasta, joista yksi avovaimon edellisestä liitosta. Matti on pitkäaikaistyötön ja yhteisöaktivisti joka haluaa päättää omasta elämästään. Toinen on keski-ikäinen Yrjö eli Ykä Sastamalasta, yksinhuoltaja jolla on kaksi poikaa, Topi ja Reiska. Ykä on puuseppä ja kulttuurin moniosaaja eli pätkätöiden suvereeni suorittaja.

Motiivini on tuoda esille työttömyyden olemusta ja saada näkyvyyttä ja kuuluvuutta työttömien omille mielipiteille kuvien ja videoiden kautta. Sillä - työttömyys on pysyvä ja kasvava ilmiö jonka syyt ovat digitalisaatio, globalisaatio, automatisaatio (eli robotit) sekä monetarismi (eli talous palvelee rahajärjestelmää eikä yhteiskuntaa).

Asian ytimessä on työttömyyden henkinen vaikutus, elämän epävakaus, oma vapaus ja talouden jatkuva säätö. Alitekstinä kulkee kysymys vanhakantaisen luokkayhteiskunnan uudesta tulemisesta - onko jo syntynyt uusi huutolaisten luokka?

Tarvitseeko kilpailukykymme halpaa työvoimaa - ja kuinka sitä syntyy? Viekö tukityöllistäminen myös palkallisten työpaikkoja? Toisaalta on myös kysymys vastarinnasta - brutaalin kapitalismin vastustamisesta vaikkapa kieltäytymällä ekologisesti ja yhteiskunnallisesti arveluttavasta työstä. Onko työttömällä vapaus valita?

Juttu Helsingin Sanomissa 20.2.2018 Valokuvamuseon ryhmänäyttelystä Tuntuuko tutulta, jossa Ykän osuus esillä.

Ylhäällä Yrjö Pihlajamäki kotipihallaan Sastamalassa kevättalvella 2016.
Alhaalla Matti Aalto ja Kiki lapsineen Hauholla.

 

Kooste: youtubessa

 

 

Teoksen tukijat: Koneen Säätiö (2016), Tampereen Vihreät ry ja Vastedes ry (2017)

10.3. – 1.4.2018
Galleria Huuto, Jätkäsaari – Pikkujätkä, (Makasiini L3, Tyynenmerenkatu 6, 00220 Helsinki)


Galleria Kirisevä, Sastamala, 7.4.- 28.4.2018, juttu Tyrvään Sanomissa

Työväenmuseo Werstas, Komuutti