10 matkaa
10 reisi

valokuvadokumentti Virosta 1984-1996

tallinnan satama1984Ensimmäinen saapuminen Tallinnan satamaan 1984.

 


Tallinnan rautatieasema 1991

Ensimmäinen Eestin matkani käynnistyi taiteilijakollektiivin puusaunassa Puistolassa alkukesällä 1984. Keskustelimme kirjailijoiden Anneli Pääkkönen ja Harri Sirola kanssa Orwellin kirjasta 1984 ja totesimme sen ajankohtaisuuden ja läheisyyden. Puhe kääntyi Eestiin ja siihen, kuinka vähän Suomen lehdistö maasta kirjoitti. Harri Sirolan kanssa päätimme lähteä reportaasimatkalle Tallinnaan heinäkuussa tutkimaan Orwellin antiutopian yhteyksiä veljeskansamme kohtaloihin.

Olen kuvannut alussa tehdäkseni reportaaseja mm. Suomi ja Kantti -lehtiin ja myöhemmin omista lähtökohdistani käsin. Valokuvien lisäksi olen kuvannut Tallinnasta videodokumentin. Eesti oli monille sukupolveni suomalaisille outo maa ja kansa - kaukaisempi kuin viestintäimperiumi USA tai popvaltio Englanti. Vuonna 1984 suomalaisten mielikuva Eestistä oli yhtä harmaa kuin rautaesiripun takaisista maista yleensäkin. Monien suomalaisten alitajunnassa oli pelko Eestin kohtalosta - ja jonkin verran huono omatunto vaiteliaisuudesta.

Näyttelyn kuva-aineisto kertoo Tallinnan ja muun Eestin ihmisistä ja kaupunkimaisemista. Erittäin tärkeän osan muodostavat katuvalokuvat eri puolilta Eestiä, joiden kautta välittyy ajankuva rennolla ja mielenkiintoisella tavalla. Kuvia on myös mm. itsenäistymisvaiheen mielenosoituksista ja 1980-luvun puolivälin "maanalaisesta kulttuurista".

Kuvatessani Eestissä olen aina ollut tietoinen sen historiasta ja poliittisista olosuhteista, mutta ne eivät ole kuvieni pääsisältö. Minun täytyy tunnustaa - olen elämän rakastaja - ja siksi haluan kuvata elämää siten kun se kohdalleni osuu. Silmänräpäyksiä, pieniä haiku-runoja. Todellisuutta sellaisena kun se minua puhuttelee. Kuviani on usein sanottu rujoiksi. Myönnän sen. Mutta mitä on maailma? Mitä nämä yhteiskunnat, joissa elämme? Dokumentaristin velvollisuus on heijastaa todellisuutta välineensä ja tietoisuutensa sallimissa puitteissa.

HeSan Kristiina Markkasen arvio 20.7.1996

1988 Eestin lippu esille


Tallinnan taidekorkeakoulun naamiaiset 1986
, kuvassa laulaja Veljo Vingisaar


Tallinnan keskusta 1984, vasemmassa reunassa Harri Sirola

Esteet tankkeja vastaan 1991
Esteet tankkeja vastaan 1991

Laulujuhlat 1984, kuva julkaistu Teema 5/2015

1984 laulujuhla

Toompeä 1989

Rajalla kahden valon

mustan ja valkean

seisoo pieni poika

ryppykatseinen

napa varjoon yhtyy

pyörä valoon hohtaa

kumpaa katsoa - kumpaa tukea?

Valon ja varjon terällä yksin, Tallinna

häikäisevä hiljaisuus

hetki ennen tapahtumaa

kummalle puolelle astua...

tyttö ja hamsteriTyttö ja hamsteri 1985

Tarton Taiteilijaseuran galleria, 1-29.4.95, Chaplini Kunstikeskus, Pärnu 4-28.5.95, Kiek in de Kök, Tallinna, Valokuvakeskus Nykyaika, Tampere, 2-24.9.95

Valokuvakeskus Peri, Turku 4-28.4.1996, Laterna Magica, Helsinki 7-27.7.96

MIRA galleria, Tukholma, 7-21.2.1998

Virossa järjestin Muu ry:n nimissä yhdessä Anna Gerretzin kanssa Crossing Boundaries -maataidetapahtuman. Näyttely uhmasi rajavyöhykekieltoa lähellä Paldiskin sotilastukikohtaa - Neuvostolaivaston tykkivene tarkkaili tilannetta mereltä. Dokumentoin näyttelyprosessia pienellä vhs-kameralla, video on nyt Vimeossa.

 

Kiek in de Kök 1995