D

O

K

U

M

E

N

T

I

T

waterdance

HIDAS TANSSI

Hiljainen maaseutu, moderni tanssi, hevonen ja kasvimaa.

Tanssi on työtä ja työ on tanssia. Näin voisi kiteyttää kahden tanssitaiteilijan, Saila Reiniön ja Jukka Ristolaisen, elämänfilosofian. Heidän mielestään ihmisen pitäisi elää enemmän omassa kehossaan ja olla läsnä joka hetkessä. Tanssi ja maalaistalon arkinen työnteko lomittuvat heidän elämässään saumattomaksi kudelmaksi.

Saila ja Jukka valmistuivat tanssitaiteilijoiksi vuonna 2002 ja muuttivat maalle tarkoituksenaan tutkia omaa suhdettaan tanssiin ja keholliseen ilmaisuun. Välivuosi muuttui kuitenkin pysyväksi elämäntavaksi. Jukka ja Saila kyntävät pellot hevosen avulla, keräävät ja pilkkovat talon lämmitykseen tarvittavat puut lähimetsästä ja elävät muutoinkin vuodenkierron ja luonnon ehdoilla. Myös vanha pihapiiri vaatii jatkuvaa remonttia. Elämää leimaa kova työnteko, mutta yhtäkkiä arjen askareet saattavat muuttua tanssiesitykseksi, jolla ei välttämättä ole ollenkaan yleisöä tai se tallentuu videoteokseksi.

Saila ja Jukka ovat järjestäneet Päivän tanssit- tapahtumaa talossaan usean vuoden ajan. Ajatuksena on tuoda nykytanssia nähtäväksi yleisölle, joka ei siihen muuten ikinä törmäisi. Tapahtuma kokoaa kylän väen yhteen ja esitysten jälkeen juodaan kahvit. "Taiteilijan rooli on se sosiaalinen rooli", sanoo Jukka. Hän kokee tehtäväkseen tehdä sellaisia asioita, joita kukaan muu ei ehdi tai viitsi jatkuvan kiireen takia. Saila Reiniö toteaa: "Joku voisi sanoa, että olemme syrjäytyneitä. Mutta syrjäytyneitä mistä? Ehkä syrjäytyneitä oravanpyörästä."

Dokumentti on valmistunut sivuprojektina hitaasti, aiheensa hengessä, vuosien 2006-2011 aikana.

Esitys mm. Loikka-festivaali 2013

2006-12, 17 min.
HD, blueray, dvd, dvcam 16:9

käsikirjoitus & ohjaus: Karoliina Leisti
hidas tanssi: Saila Reiniö, Jukka Ristolainen
kuvaus: Pertti Hänninen, Aimo Hyvärinen, Karoliina Leisti
äänimiksaus: Matti Huhta
musiikki: Pia Rask, Katri Susitaival
tuotanto & leikkaus: Irma Silvennoinen

Kotipihan kulttuurifestivaali -18

Pilgrimage -16

Penkki -14

Hidas tanssi -12

taiteilijan pää -08

kuvitelma totuudesta -02

hillahulluus -00

melkein ruotsalaisia -99

kaaos ja kauneus -97

siisti yhteys -96

spasmus-95

money talks-95

valintoja-94

savituli-94

tuhatkasvoinen
sankari
-91

valokuva,
tie alitajuntaan
-90

puu, metsän
kohtalo
-88

baskien maa-87

kohti puhdasta
maata
-87